Ineke Visser, oud hospicecoördinator, heeft zich in de afgelopen 22 jaar intensief beziggehouden met sterven. Met haar kennis en ervaring helpt zij tegenwoordig zorgprofessionals, vrijwilligers en iedereen die zich daartoe geroepen voelt, om beter toegerust te zijn aan het sterfbed.
Rondom de eeuwwisseling geeft Ineke haar carrière in het HR-vak op. Zij werkt als Training & Development Manager in de Telecombranche. Na drie overnames in vier jaar tijd, waarbij er steeds van koers wordt veranderd, voelt zij zich niet meer op haar plek. Ze verlaat het bedrijf en studeert enkele jaren aan de Universiteit voor Humanistiek om opnieuw voeling te krijgen met waar het haar werkelijk om te doen is in het leven.
Aan het sterfbed
In 2003 start Ineke haar eigen praktijk Weerschijn, voor sterven, afscheid en rouw. Tegelijkertijd begint ze als vrijwilliger in het Rotterdamse Hospice De Vier Vogels en wordt 2 jaar later hospicecoördinator. Haar jarenlange ervaring in de hospicewereld leidt tot een steeds groter worden aanbod aan scholingen voor wie te maken krijgt met sterven.
Onderzoek, publicaties en boeken
Ineke voert onderzoek uit (onder de naam Koedam) naar levenseinde-ervaringen in Nederlandse hospices voor de Engelse neuropsychiater Peter Fenwick (2009-2011). Naar aanleiding daarvan schrijft zij het boek ‘In het licht van sterven. Ervaringen op de grens van leven en dood’ (2013). Een jaar later verschijnt‘Een andere kijk op orgaandonatie. Verkenningen van het stervensproces’ (2014). Beide boeken onder de naam Koedam. In 2020 verschijnt bij het Landelijk Expertisecentrum Sterven ‘Sterven. Tijd voor een ander verhaal’ en onder haar redactie ‘Het leven voltooien. Tien persoonlijke verhalen over de waarde van leven met sterven’. Verder fungeert zij als hoofdredacteur van DREMPEL, magazine over leven met sterven, uitgegeven in 2018/19 respectievelijk 201/22 door het Landelijk Expertisecentrum Sterven. Meer dan 100 pagina’s, rijk geïllustreerde magazines met diepte-interviews, portretten en artikelen over sterven.
Zeven-lagen benadering
Ineke ontwikkelt de Zeven-lagen benadering over de gelaagdheid van sterven (2023). De zeven lagen of lichamen die zij onderscheidt zijn: fysiek, emotioneel, mentaal, spiritueel, relationeel, goddelijk en het bewustzijn. Het is een postmaterialistische benadering die de mens als holistisch wezen als uitgangspunt heeft. Haar visie nodigt uit tot een andere benadering in de zorg voor stervenden. En die hebben we in haar optiek nodig als we iets willen begrijpen van de fundamentele transformatie die in het sterven gebeurt
Landelijk Expertisecentrum Sterven
Ineke is initiatiefnemer van het Landelijk Expertisecentrum Sterven dat zij in 2016 met medeoprichters Els den Outer†, Lyda Westenbrink en Ineke van der Ouderaa opricht. Zij is ontwikkelaar van en hoofddocent aan de intensive ‘Omgaan met Sterven’ op post-hbo niveau en een veelgevraagd spreker en (gast)docent. Zo is zij onder meer gastdocent Grenservaringen aan de Academie voor Geesteswetenschappen en vakdocent Voorzorg en levenseindezorg aan de Après la Vie Academie.